KATALOG



Katalog

BOOK NOW!

... > Crna Gora > Crna Gora - opšti podaci
 
 

Crna Gora - opšti podaci

POVEZANO
 

Okružena prozirnim morem, okovana belim kamenom i obasjana mediteranskim suncem, Crna Gora je jedna od poslednjih oaza Starog kontinetna u koju se još može pobeći od užurbanog tempa civilizacije i predahnuti uz šum talasa i opojne mirise prirode. Kojim god putem došli u Crnu Goru, dočekaće vas veličanstvena, netaknuta priroda i gostoprimljivi ljudi. Impozantni planinski vrhovi, spektakularni kanjoni, fascinantni zalivi, bezbrojne peščane plaže i beskrajno plavetnilo pučine oduzeće vam dah! Crna Gora je bez sumnje poslednja tajna Evrope.

Površina:                    13.812 m²
Populacija:   
             620.000
Dužina granice:         
614 km
Glavni grad:  
            Podgorica (173.000 stanovnika-administrativni i ekonomski centar)
Prestonica:   
             Cetinje-istorijski i kulturni centar
Valuta:                      
 Euro
Dužina morske obale: 
293 km
Broj plaža:                
117
Dužina plaža:            
73 km
Najduža plaža:          
Velika plaža Ulcinj -13 km
Najviši vrh:               
Bobotov kuk, planina Durmitor - 2.522 m
Najveće jezero:        
Skadarsko - 391 km²
Najdublji kanjon:      
Reka Tara - 1.300 m
Nacionalni parkovi:   
Durmitor 39.000 ha; Biogradska gora 5.400 ha; Lovćen 6.400 ha;  Skadarsko jezero 40.000 ha
Najveći zaliv:            
Boka Kotorska
Vremenska zona:      
GTM+1
Elektro sistem:         
220V/50Hz
Klima:                       
Mediteranska, kontinetalna i planinska
Prosečna temp.:        leti 27.4ºC
Max. temp. mora:     
27.1ºC
Prosečan broj sunčanih dana u god.: 240 dana
Sezona kupanja:      
180 dana
Boja mora:                
tamno plava
Providnost mora:      
od 38 do 56 m
Pozivni broj za Crnu Goru:  +382
*Ako zovete iz Crne Gore, neophodno je ispred pozivnog broja odabrane zemlje okrenuti 00!

KAKO DOĆI U CRNU GORU

KOPNENI SAOBRAĆAJ
Crna Gora se graniči sa 4 države. Drumski granični prelaz sa Srbijom (Ranče, Čemerno, Dobrakovo, Kula, Draženovac, Vuče), sa Albanijom (Božaj, Sukobin, Grnčar), sa BiH (Sitnica, Ilino brdo, Vraćenovići, Krstac, Nudo, Šćepan Polje, Metaljka, Šula), sa Hrvatskom (Debeli brijeg, Kobila). Železnički granični prelaz sa Srbijom i Albanijom (Tuzi).
Za pomoć na putu i sve dodatne informacije vezane za putovanje kroz Crnu Goru  možete kontaktirati AMSCG – Auto Moto Savez  Crne Gore. Važni telefoni za pomoć turistima:

Policija

122

Hitna pomoć

124

Vatrogasci

123

Pomoć na putu

+382 20 234 467; 19807

Informacije o saobraćaju

+382 20 234 467 (AMSCG info centar)

Takođe, pomoć turistima možete potražiti i na Tourist info tel: 9797, 24 sata.

VAZDUŠNI SAOBRAĆAJ

Pored kopna, u Crnu Goru se može doći i avionom. Nacionalna avio-kompanija je Air Monetengro (www.airmontenegro.com). Aerodromi u Crnoj Gori nalaze se u Tivtu i Podgorici (www.montenegroairports.com). Avio-saobraćaj na redovnim linijama održavaju i kompanije Air Serbia, Adria, Austrian. Tokom letnje sezone uvode se brojni čarter letovi, a saobraća još nekoliko inostranih avio-kompanija, čiji je broj svake godine u porastu. Do Crne Gore stiže se za nepunih sat vremena od Beograda, Rima, Budimpešte...

POMORSKI SAOBRAĆAJ
Za ljubitelje plovidbe, u Crnu Goru se može doći redovnim brodskim linijama, brodovima Sveti Stefan i Sveti Stefan II, koji saobraćaju između Italije i Crne Gore (Bar-Bari i Bar-Ankona). Sve informacije možete dobiti u firmi Barska plovidba a.d. (info tel: + 382 30 303 469/ 312 366 / 311 465) ili na sajtu www.montenegrolines.net. Pored pomenute, luke se nalaze i u sledećim gradovima: Budva, Kotor, Zelenika, Risan,Tivat,  gde se uvek možete usidriti sopstvenom jahtom.

VIZNI REŽIM

Državljani Republike Srbije mogu ući u Crnu Goru i boraviti u njoj pod istim uslovima kao građani Crne Gore (sa ličnom kartom). Državljani Republike Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Hrvatske mogu ući u Crnu Goru i boraviti u njoj do 90 dana. Oni mogu putovati po Crnoj Gori sa važećim putnim ispravama.

Državljani Austrije, Belgije, Grčke, Danske, Estonije, Italije, Republike Irske, Kipra, Litvanije, Letonije, Luksemburga, Malte, Mađarske, Nemačke, Poljske, Portugala, Slovačke, Slovenije, Finske, Francuske, Holandije, Češke Republike, Španije, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Irske mogu ući i boraviti u Crnoj Gori do 90 dana. Oni mogu putovati sa važećim putnim ispravama i sa izdatom turističkom propusnicom. 
Za svrhe turističkih poseta u trajanju do 30 dana (individualni ili grupni aranžmani), državljani Albanije, Ruske Federacije i Republike Ukrajine mogu ući u Crnu Goru i boraviti u njoj na osnovu važećih putnih isprava bez vize i sa turističkom propusnicom. Turističku propusnicu izdaje upravni organ nadležan za kontrolu prelaska državne granice, bez nadoknade. Turistička propusnica važi 30 dana.
Državljani drugih zemalja koji nisu pomenuti moraju imati važeću vizu da bi ušli u Crnu Goru.

KORISNE INFORMACIJE

Za Crnu Goru nisu potrebna dokumenta kao što su zeleni karton, međunarodna vozačka dozvola i dozvola za upravljanje tuđim automobilom u inostranstvu. Ukoliko vlasnik vozila nije u njemu, osoba koja upravlja vozilom treba da poseduje ovlašćenje overeno u sudu ili u opštini, ali se prihvata i dozvola za upravljanje vozilom u inostranstvu izdata u AMS Srbije koja važi godinu dana.

Za ulazak u Republiku Crnu Goru državljanima Republike Srbije potrebno je:

  • Za punoletne osobe i starija maloletna lica sa navršenih 16 godina - pasoš ili važeća lična karta 
  • Za mlađa maloletna lica do 16 godina – pasoš 
  • Za prelazak državne granice maloletno lice, državljanin Republike Srbije do navršene 16-te godine života, kada putuje samo ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ili zakonski zastupnik, mora posedovati overenu saglasnost oba roditelja, ako zajednički vrše roditeljsko pravo, ili zakonskog zastupnika. 

Prema Zakonu Crne Gore o strancima važećom putnom ispravom se smatra strana putna isprava koja je izdata u poslednjih deset godina i čija važnost neće isteći najmanje tri meseca (90 dana) nakon planiranog datuma odlaska sa teritorije Crne Gore.

Prema Zakonu Crne Gore o bezbednosti hrane, po vozilu je dozvoljen unos hrane u sledećim količinama: ukupno 1 kg suvog voća, povrća, pečurki, sireva, kafe, čaja, začina, 1 litar alkoholnog pića, 2 litra soka i 5 litara flaširane vode, u originalnoj ambalaži.

Kontrola prijave boravka na graničnim prelazima prilikom izlaska iz Crne Gore

Kontrola prijave boravka se vrši na svim graničnim prelazima, što znači da obuhvata putnike koji putuju svim vrstama prevoza (avionom, automobilom, vozom, brodom..).
Stranci koji u Crnoj Gori borave duže od 24 sata, dužni su da, po dolasku u Crnu Goru, obavezno policiji prijave svoj boravak, a ukoliko su u pitanju turisti, onda su izdavaoci smeštaja, kod kojih turisti borave, dužni da ih prijave. Boravišna taksa je paušalni novčani iznos koji plaća gost koji koristi usluge smeštaja u smeštajnom objektu u kojem se obavlja turistička ili ugostiteljska delatnost.

OBAVEŠTENJE O PRELASKU GRANICE SA CRNOM GOROM USLED PANDEMIJE IZAZVANE VIRUSOM COVID-19

Crnogorski državljani i stranci mogu da uđu u Crnu Goru preko svih graničnih prelaza bez posedovanja COVID potvrde.

Ostanite zdravi i putujte bezbedno!