KATALOGKatalog

BOOK NOW!

... > Zlatibor > O Zlatiboru
 
 

O Zlatiboru

Zlatibor je planina izuzetne lepote, a krase je prijatna klima, blago podneblje, prostrani proplanci, bujni pašnjaci ispresecani planinskim potocima i prošarani borovima po kojima je ova planina i dobila ime. Nalazi se na magistralnom putu Beograd-Crnogorsko primorje. Od Beograda je udaljen 230km, a od Užica 25km. Prosečna nadmorska visina je 1000m, a okružuju je visovi, Čigota (1422m), Murtenica-Brljač (1480m), Tornik (1496m), Viogor (1281m) i drugih manjih brda. Prvi stanovnici Zlatibora bili su Iliri, zatim Rimljani, a posle njih ove prostore naseljavaju Sloveni. Iz ovih perioda imamo ostatke tumulusa i gradine.

Sve do polovine XIX veka današnje područje Zlatibora zvalo se Rujno, a kasnije je ovaj naziv potpuno potisnut i sve više se spominjalo ime Zlatibor koje i danas nosi ova planina i naselje. Zlatiborska visoravan omeđena je rekama: Uvcem, Kamišinom i Sušicom, a sredinom Zlatibora protiče Crni Rzav, a na istočnom delu, reke Prištevica i Katušnica. Zabeleženo je da je Zlatibor primio prve turiste još daleke 1750. godine, ali do kraja XIX veka boravak na njoj bio je čista moda i luksuz. 19. avgusta 1893. godine na Preobraženje na ovoj planini boravio je kralj Srbije Aleksandar Obrenović i od ovog datuma počinje organizovan razvoj turizma na Zlatiboru. Posle kraljeve posete interesovanje za Zlatibor raste i na ovoj planini počinju da niču drveni letnjikovci, vile, hoteli, sanatorijumi i drugi objekti. Saznanje da se na Zaltiboru ljudi mogu izlečiti od mnogih bolesti, posebno od onih koje napadaju dušu i telo istovremeno - psihosomatskih bolesti, staro je više od sto godina. Isto toliko traje i traganje za razlozima lekovitosti ove planine, a on 
se ogleda u blagosti klime na visoravni od hiljadu metara. Preko njega se sudaraju planinske i morske struje koje ubrzavaju lečenje i oporavak od mnogih plućnih i srčanih bolesti i posebno bolesti štitaste žlezde i malokrvnosti.

Na teritoriji opštine Čajetina nalazi se dosta spomenika kulture koji su od velikog značaja za kulturu Republike Srbije i stavljeni su pod zaštitu države, i to: Muzej "Staro selo" u Sirogojnu, Stopića pećina u Rožanstvu, Manastir Uvac u selu Stublo, crkve brvnare u Dobroselici, Jablanici i Kućanima, rodna kuća Dimitrija Tucovića u Gostilju, crkva u Sirogojnu. Zlatibor poslednjih godina svoju turističku ponudu upotpunjuje brojnim i raznovrsnim sadržajima, što gostima pruža široke mogućnosti za zadovoljenje njihovih različitih potreba. Izgrađeni su sportski tereni, fudbalski, teniski, otvoreni i zatvoreni bazeni, sportska hala, ski lifotvi i ski staze na Torniku i Obudojevici i drugo.

Uređeno je jezero na Zlatiboru, napravljen je novi tržni centar, pijaca, autobusko stajalište itd. Takođe, izgrađen je veliki broj novih hotela i odmarališta, apartmana, restorana, kako u društvenom, tako i u privatnom sektoru. Na Zlatiboru se organizuje veliki broj simpozijuma, savetovanja, kongresa, kao i pripreme velikog broja sportskih ekipa.