KATALOGKatalog

BOOK NOW!

... > Bečići > O Bečićima
 
 

O Bečićima

POVEZANO
 

Budvanska rivijera zauzima središnji deo Crnogorskog primorja, prostire se dužinom 25 km i obuhvata površinu od 122 km². Okrenuta je ka morskoj pučini, a u njenom zaleđu prostiru se planinski masivi Lovćena, koji je čuvaju od hladnih severnih vetrova i uslovljavaju blagu mediteransku klimu. Sedište Rivijere je grad Budva, jedno od najstarijih naselja na Jadranu. Posebnu draž Rivijere čini oko 40 naselja, među kojima se svojom lepotom ističu Bečići, smešteni južno od Budve.

Bečići imaju peščanu plažu dugu 1.950 m, koja se završava plažom u Rafailovićima. Čuvena je po zlatnom pesku, koji se zbog kvaliteta i lepote našao na izložbama peska u Pragu. Bečićka plaža je dobila Grand pri (velika nagrada Zlatna palma) 1935. godine u Parizu. Prvi gosti na bečićkoj plaži bili su upravo Česi, a danas je posećuju gosti iz cele Evrope, pa i šire.
Sa plaže u Bečićima se pruža pogled ka jedinstvenom ostrvu-hotelu Svetom Stefanu, sa leve strane i ostrvu Sv. Nikola, sa desne strane, najvećem ostrvu na južnom Jadranu, koje svojim položajem zatvara Budvanski zaliv, a od njega se prema Slovenskoj plaži pruža plićak - tunja, koja je u vreme oseke duboka svega 0,5 m.
Bečiće krasi jedinstveni spomenik prirode – Velja maslina, koja se nalazi u selu Ivanovići i smatra se da je stara preko 2.000 godina. Ova maslina je jedna od 4 najstarije u svetu, obim njenog stabla je 12,5 m, visina oko 10 m i još uvek daje plodove.
Poslednjih godina Bečići su postali poznato hotelsko naselje, počev od 2007. godine kada je otvoren i prvi hotel sa 5*, hotel Splendid Conference & Spa Resort, u kom su boravile brojne svetske zvezde (članovi grupe Rolling Stones, Madonna i mnogi drugi). Pored njega, nalaze se brojni hoteli poznatih svetskih lanaca, kao što su Iberostar Bellevue – jedini hotel sa uslugom all inclusive za sada, The Queen of Montenegro, Mediteran, Montenegro, Tara, Bella Vista i drugi.
Kroz Bečiće prolazi magistralni put, sagrađen 2008. godine, koji povezuje Petrovac i Budvu. Sa donje strane puta, pored mora, smešteni su isključivo hoteli, a sa gornje strane magistrale brojne vile, privatni apartmani i kuće. Smeštajni kapacitet je svake godine sve veći, ali tokom letnjih meseci uvek se traži krevet više.
Putnici koji dolaze u Bečiće, mogu koristiti aerodrome Tivat, Golubovci u Podgorici ili Ćilipi u blizini Dubrovnika (R. Hrvatska). Transport sa aerodroma je organizovan do skoro svih hotela, a putnici koji borave u privatnom smeštaju mogu koristiti autobuski prevoz do Budve. Od Budve do Bečića saobraćaju lokalni mini-busevi na svakih 5 minuta i cena karte u jednom smeru iznosi 1Eur. Takođe, ukoliko se neko odluči sa voz, najbliža železnička stanica je u Sutomoru, a do Bečića se može opet koristiti neki od lokalnih autobusa ili minibuseva, što košta ne više od 3Eur po osobi.
Boravak u Bečićima svakako će Vam učiniti zanimljivijim i brojini sportsko-rekreacioni tereni, sagrađeni pri hotelima, novosagrađeni Aqua park u hotelu Mediteran, mini-golf u hotelu Tara, zatim skijanje na vodi, ronjenje, mogućnost najma brojnih rekvizita, kao što su: skuteri, pedaline, sandoline i sl. Osim toga, Bečići su povezani pešačkom stazom sa Budvom, koja se prostire pored samog mora i predstavlja jedinstven izazov za sve ljubitelje duge šetnje. Ovim šetalištem tokom letnje sezone saobraća turistički vozić, koji kreće sa kraja plaže u Rafailovićima i ide sve do Starog grada u Budvi (cena vozne karte je 2 Eur).
Tokom boravka u Bečićima, možete izdvojiti vreme za neki od brojnih izleta koje nude lokalne turističke agencije: celodnevna poseta Skadarskom jezeru, Dubrovniku, zatim mini Montenegro tura – Cetinje i Lovćen, rafting Tarom, ili pak neki od poludnevnih izleta kao što su poseta manastiru Ostrog ili razgledanje Kotora sa panoramom Boke.
Za sve ljubitelje gastrologije, preporučujemo brojne riblje i druge restorane, gde možete probati specifična jela kontinetalne i primorske crnogorske kuhinje: domaći pršut, sir iz ulja, masline, morsku ribu, rakove i mekušce – jastog, škampi, hobotnica, lignje, kao i brojna nacionalna pića: crnogorska lozova rakija, crno vino i sl. Večernje i rane jutarnje sate možete provesti u čuvenim bečićkim noćnim klubovima: Torine i Stara Crna Gora.
Ono što najviše zanima turiste je da li se u Bečiće može doći bez vize? Državljanima  Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Slovenije vize nisu potrebne, oni mogu boraviti turistički u Crnoj Gori samo sa ličnom kartom ili putnom ispravom. Jedino što je novo od 2008. godine je da se na ulasku u Crnu Goru plaća ekološka taksa u iznosu od 10Eur po putničkom automobilu (50 Eur za autobus) i ona važi narednih godinu dana. Takođe, međunarodno zdravstveno osiguranje za Crnu Goru državljanima gore navedenih zemalja nije potrebno.  

Neka vreme provedeno u ovom mediteranskom raju bude deo Vašeg života za koji ćete želeti samo jedno: da se ponovi!