KATALOGKatalog

BOOK NOW!

Aranžmani > Jahorina
 
 

Jahorina

POVEZANO
 

 

Bosna se nalazi na zapadnom Balkanu, graniči se sa  Hrvatskom na severu i jugozapadu, Srbijom na istoku i Crnom Gorom na jugoistoku. Ime zemlje potiče od dva regiona Bosne i Hercegovine, između kojih je granica veoma nejasno definisana. Bosna zauzima severne oblasti koje su otprilike četiri petine cele zemlje, dok Hercegovina zauzima ostatak na južnom delu zemlje.
Oblast je pretežno planinska i obuhvata centralni deo Dinarskih planina, koje se protežu u pravcu istok-zapad prema jugu. Glavni grad je Sarajevo. Najviši vrh je Maglić na 2.386 mnv., na crnogorskoj granici.

Među najvišim planinama je svakako Jahorina. Skijaški centar Jahorina je udaljen 25 km od Sarajeva. Najviši vrh je Ogorjelica sa 1.916 mnv. Izvanredna konfiguracija terena, obilje vrlo kvalitetnog snega, pogodna klima, staze za alpske discipline kao i blage padine uvrstile su ovu planinu među najlepše i najpoznatije ski centre.

Skijašima su na raspolaganju 24 km dobro uređenih staza za alpsko skijanje, povezanih žičarama i ski liftovima. Sistem žičara se sastoji od 2 dvosedešnice, 8 ski liftova, 2 dečija ski lifta i dve nove šestosedešnice na Ogorjelici i Poljicama. Kvalitet i izbor staza zadovoljava kako početnike tako i ljubitelje najtežih staza.

Površina:                   51.197 m²
Populacija:                3.843.126
Glavni grad:               Sarajevo
Valuta:                        Konvertibilna marka (KM)
Jezici:                         Bosanski, srpski, hrvatski
Najviši vrh:                 Maglić (2.386 mnv.)
Vremenska zona:      GTM+1
Elektro sistem:          220V/50Hz
Pozivni broj:               +387
Internet domen:          .ba

Granične formalnosti:

Za ulazak u Republiku Srpsku potrebna je važeća lična karta. Za decu - potreban je pasoš. Ukoliko maloletna deca putuju bez jednog ili oba roditelja potrebna je overena saglasnost.