KATALOGKatalog

BOOK NOW!

... > Crna Gora > Crna Gora - opšti podaci
 
 

Crna Gora - opšti podaci

POVEZANO
 

Okružena prozirnim morem, okovana belim kamenom i obasjana mediteranskim suncem, Crna Gora je jedna od poslednjih oaza Starog kontinetna u koju se još može pobeći od užurbanog tempa civilizacije i predahnuti uz šum talasa i opojne mirise prirode. Kojim god putem došli u Crnu Goru, dočekaće vas veličanstvena, netaknuta priroda i gostoprimljivi ljudi. Impozantni planinski vrhovi, spektakularni kanjoni, fascinantni zalivi, bezbrojne peščane plaže i beskrajno plavetnilo pučine oduzeće vam dah! Crna Gora je bez sumnje poslednja tajna Evrope.

Površina:                    13.812 m²
Populacija:   
             620.000
Dužina granice:         
614 km
Glavni grad:  
            Podgorica (173.000 stanovnika-administrativni i ekonomski centar)
Prestonica:   
             Cetinje-istorijski i kulturni centar
Valuta:                      
 Euro
Dužina morske obale: 
293 km
Broj plaža:                
117
Dužina plaža:            
73 km
Najduža plaža:          
Velika plaža Ulcinj -13 km
Najviši vrh:               
Bobotov kuk, planina Durmitor - 2.522 m
Najveće jezero:        
Skadarsko - 391 km²
Najdublji kanjon:      
Reka Tara - 1.300 m
Nacionalni parkovi:   
Durmitor 39.000 ha; Biogradska gora 5.400 ha; Lovćen 6.400 ha;  Skadarsko jezero 40.000 ha
Najveći zaliv:            
Boka Kotorska
Vremenska zona:      
GTM+1
Elektro sistem:         
220V/50Hz
Klima:                       
Mediteranska, kontinetalna i planinska
Prosečna temp.:        leti 27.4ºC
Max. temp. mora:     
27.1ºC
Prosečan broj sunčanih dana u god.: 240 dana
Sezona kupanja:      
180 dana
Boja mora:                
tamno plava
Providnost mora:      
od 38 do 56 m
Pozivni broj za Crnu Goru:  +382
Ako zovete iz Crne Gore, neophodno je ispred pozivnog broja odabrane zemlje okrenuti 00!

KAKO DOĆI U CRNU GORU

KOPNENI SAOBRAĆAJ
Crna Gora se graniči sa 4 države. Drumski granični prelaz sa Srbijom (Ranče, Čemerno, Dobrakovo, Kula, Draženovac, Vuče), sa Albanijom (Božaj, Sukobin, Grnčar), sa BiH (Sitnica, Ilino brdo, Vraćenovići, Krstac, Nudo, Šćepan Polje, Metaljka, Šula), sa Hrvatskom (Debeli brijeg, Kobila). Železnički granični prelaz sa Srbijom i Albanijom (Tuzi). Za pomoć na putu i sve dodatne informacije vezane za putovanje kroz Crnu Goru  možete kontaktirati AMSCG – Auto Moto Savez  Crne Gore, info tel: 987. Takođe, pomoć turistima možete potražiti i na Tourist info tel: 9797, 24 sata.
VAZDUŠNI SAOBRAĆAJ
Pored kopna, u Crnu Goru se može doći i avionom. Nacionalna avio-kompanija je Monetengro Airlines (www.monetenegroairlines.com ili info tel: 19 804). Aerodromi u Crnoj Gori nalaze se u Tivtu i Podgorici (www.montenegroairports.com). Avio-saobraćaj na redovnim linijama održavaju i kompanije JAT, Adria, Austrian i Sibiria. Tokom letnje sezone uvode se brojni čarter letovi, a saobraća još nekoliko inostranih avio-kompanija, čiji je broj svake godine u porastu. Do Crne Gore stiže se za nepunih sat vremena od Rima i Budimpešte, za oko tri sata iz Moskve.
POMORSKI SAOBRAĆAJ
Za ljubitelje plovidbe, u Crnu Goru se može doći redovnim brodskim linijama, brodovima Sveti Stefan i Sveti Stefan II, koji saobraćaju između Italije i Crne Gore (Bar-Bari i Bar-Ankona). Sve informacije možete dobiti u firmi Barska plovidba a.d. (info tel: + 382 30 303 469/ 312 366 / 311 465) ili na sajtu www.montenegrolines.net. Pored pomenute, luke se nalaze i u sledećim gradovima: Budva, Kotor, Zelenika, Risan,Tivat,  gde se uvek možete usidriti sopstvenom jahtom.

VIZNI REŽIM

Državljani Republike Srbije mogu ući u Crnu Goru i boraviti u njoj pod istim uslovima kao građani Crne Gore (sa ličnom kartom). Državljani Republike Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Hrvatske mogu ući u Crnu Goru i boraviti u njoj do 90 dana. Oni mogu putovati po Crnoj Gori sa važećim putnim ispravama.

Državljani Austrije, Belgije, Grčke, Danske, Estonije, Italije, Republike Irske, Kipra, Litvanije, Letonije, Luksemburga, Malte, Mađarske, Nemačke, Poljske, Portugala, Slovačke, Slovenije, Finske, Francuske, Holandije, Češke Republike, Španije, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Irske mogu ući i boraviti u Crnoj Gori do 90 dana. Oni mogu putovati sa važećim putnim ispravama i sa izdatom turističkom propusnicom. 
Za svrhe turističkih poseta u trajanju do 30 dana (individualni ili grupni aranžmani), državljani Albanije, Ruske Federacije i Republike Ukrajine mogu ući u Crnu Goru i boraviti u njoj na osnovu važećih putnih isprava bez vize i sa turističkom propusnicom. Turističku propusnicu izdaje upravni organ nadležan za kontrolu prelaska državne granice, bez nadoknade. Turistička propusnica važi 30 dana.
Državljani drugih zemalja koji nisu pomenuti moraju imati važeću vizu da bi ušli u Crnu Goru.

KORISNE INFORMACIJE

Za Crnu Goru nisu potrebna dokumenta kao što su zeleni karton, međunarodna vozačka dozvola i dozvola za upravljanje tuđim automobilom u inostranstvu. Ukoliko vlasnik vozila nije u njemu, osoba koja upravlja vozilom treba da poseduje ovlašćenje overeno u sudu ili u opštini, ali se prihvata i dozvola za upravljanje vozilom u inostranstvu izdata u AMS Srbije koja važi godinu dana.

Za ulazak u Republiku Crnu Goru državljanima Republike Srbije potrebno je:

  • Za punoletne osobe i starija maloletna lica sa navršenih 16 godina - pasoš ili važeća lična karta
  • Za mlađa maloletna lica do 16 godina – pasoš ili važeća lična karta
  • Za prelazak državne granice maloletno lice, državljanin Republike Srbije do navršene 16-te godine života, kada putuje samo ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ili zakonski zastupnik, mora posedovati overenu saglasnost oba roditelja, ako zajednički vrše roditeljsko pravo, ili zakonskog zastupnika. 

Prema Zakonu o bezbednosti hrane Republike Crne Gore, po vozilu je dozvoljen unos hrane u sledećim količinama: ukupno 1 kg suvog voća, povrća, pečurki, sireva, kafe, čaja, začina, 1 litar alkoholnog pića, 2 litra soka i 5 litara flaširane vode, u originalnoj ambalaži.

Kontrola prijave boravka na graničnim prelazima prilikom izlaska iz Crne Gore

Kontrola prijave boravka se vrši na svim graničnim prelazima, što znači da obuhvata putnike koji putuju svim vrstama prevoza (avionom, automobilom, vozom, brodom..).
Stranci koji u Crnoj Gori borave duže od 24 sata, dužni su da, po dolasku u Crnu Goru, obavezno policiji prijave svoj boravak, a ukoliko su u pitanju turisti, onda su izdavaoci smeštaja, kod kojih turisti borave, dužni da ih prijave. Boravišna taksa je paušalni novčani iznos koji plaća gost koji koristi usluge smeštaja u smeštajnom objektu u kojem se obavlja turistička ili ugostiteljska delatnost.

OBAVEŠTENJE O PRELASKU GRANICE SA CRNOM GOROM USLED PANDEMIJE IZAZVANE VIRUSOM COVID-19

Crnogorski državljani koji ulaze u Crnu Goru iz Republike Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Republike Albanije, Ruske Federacije, Republike Belorusije, Ukrajine i Republike Severne Makedonije, kao i državljani tih država i stranci koji imaju stalni ili privremeni boravak ili su u periodu od najmanje 15 dana pre ulaska u Crnu Goru neprekidno boravili u tim državama, mogu da ulaze u Crnu Goru, bez posedovanja testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ili dokaza da su najmanje sedam dana pre ulaska u Crnu Goru vakcinisani sa drugom dozom vakcine protiv novog koronavirusa, uz poštovanje zdravstvenih mera, u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta.

Ostali stranci mogu da ulaze u Crnu Goru preko svih graničnih prelaza uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 72 časa, uz pozitivan rezultat serološkog testa - antitela klase IgG, koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 30 dana, ili uz dokaz da su najmanje sedam dana pre ulaska u Crnu Goru potpuno vakcinisani sa propisanim brojem doza vakcine protiv novog koronavirusa, koji je izdat od ovlašćene zdravstvene ustanove, ili uz pozitivan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) koji je izdat od registrovane laboratorije koji je stariji od 14 dana od dana dolaska na granični prelaz i nije stariji od 90 dana, a kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od COVID-19 infekcije. Crnogorski državljani i stranci mogu da uđu u luke Crne Gore plovnim objektima pored gore navedenih uslova uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) koji je izdat od strane registrovane laboratorije i nije bio stariji od 72 časa prilikom ukrcavanja na plovni objekat.

Granični prelazi

Preko sledećih graničnih prelaza moguć je izlazak putnika iz Crne Gore u terminu 07:00-19:00h (važi za period od 12.01-26.01.2021. godine):

  • granični prelaz Vuča na putnom pravcu Rožaje – Tutin
  • granični prelaz Metaljka na putnom pravcu Pljevlja – Čajniče.

Svi ostali granični prelazi su otvoreni. 

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti poziva građane Crne Gore i strance koji borave u zemlji da se pridržavaju svih aktuelnih epidemioloških mera. Ostanite zdravi i putujte bezbedno!