... > Bansko > BANSKO-korisne informacije
 
 

BANSKO-korisne informacije

Udaljenost od Beograda: cca 560 km
Visina ski centra: 935 km
Visina staza: 990 m - 2560 m
Dužina staza: 70km
Lake (plave): 6
Srednje (crvene): 7
Teške (crne): 1
Najduža staza: 1 600 m
Broj ski liftova: 13
Gondola: 1

KORISNE INFORMACIJE:

  • Vremenska razlika u odnosu na naše vreme + 1 sat.
  • 1 EUR vredi približno 1.95 LEVA. Devize treba menjati u bankama ili menjačnicama u kojima je naznačeno da se ne naplaćuje provizija.
  • Pozivni broj iz Bugarske za Srbiju je 00381 + pozivni broj (bez 0) i broj pretplatnika. Najpovoljnije telefoniranje je iz govornica, tele-karticama, koje se kupuju u vrednosti od 50, 100 i 200 impulsa.

Itinerer puta Beograd-Bansko (560km - oko 9 sati vožnje sa pauzama):

Polazite iz Vašeg grada ka ski centru Bansko koji je udaljen oko 560 km od Beograda. Polazite ka Nišu,
niškim auto putem E-75, preko Bubanj potoka, gde Vas očekuje plaćanje putarine. Nastavljate autoputem preko Velike Plane, Lapova, Jagodine, Paraćina, Ražnja, Aleksinca, obilaznicom oko Niša. To
je oko 240 km od Beograda, odnosno oko 2 sata i 30minuta vožnje. Predvidite dodatno vreme za  pauze za kafu i osveženje. Odavde sledite smer ka Pirotu i Dimitrovgradu - napuštate autoput E-75. Od Niša do granice ima oko 110 km kroz Sićevačku klisuru. Odmah posle granice je OMV pumpa i restoran. Nastavlja se put E-80 sa dosta krivina uz reku Nišavu. Sledi granični prelaz Kalotina u Bugarskoj, gde kupujete vinjetu za 8 dana, kao putarinu. Kazne su visoke ukoliko Vas policija zaustavi bez vinjete. Morate posedovati zeleni karton i ovlašćenje ukoliko vozilo nije Vaše. Pre puta proverite važnost Vaših pasoša. Od granice putujete ka Sofiji gde ima ukupno 55 km. Od Sofije do Banskog ima oko 155 km.
Kod Sofije postoji obilaznica u dužini od 8 km. To je auto put, dosta frekventan, ali dobar, dok ne prođete obilaznicu. Posle toga je manje prometan. Za oko 24 km bićete na auto putu E-871 kada u Daskalovu skrećete levo i tada sledite smer E-79 ka Dupnici i Blagoevgradu, ka jugu odnosno ka Grčkoj i gradu KULATA. Od Sofije do Blagoevgrada ima oko 100 km. Prolazite pored skretanja, nešto pre Blagoevgrada, ka manastiru Rila (19 km uzak i krivudav put). Od Blagoevgrada nastavljate pravo ka jugu još 17 km ka gradu Simitiliju. Tu skrećete levo ka Razlogu gradu udaljenom 19 km. U Razlogu skrećete desno ka 6 km udaljenom ski centru Bansko. Jedini deo sa krivinama i lošim putem je kroz Sić
evačku klisuru, a na obilaznici oko Sofije je vrlo često gužva, pa Vam je potrebno oko 45 minuta do sat vremena da prođete. Prosečno vreme puta sa pauzama je oko 9 sati. U gradu Bansko put vas vodi ka rečici Glazne koja prolazi kroz centar grada i deli ga na dva dela. Teče u smeru planine Pirin. Na raskrsnicama su označeni svi hoteli. Nisu označeni svi apartmani, pa ukoliko se ne snađete možete pitati nekoga u hotelima ili pozovite našeg predstavnika u Bugarskoj. Broj telefona predstavnika ste dobili uz vaučer.
Prvi dan sobe su spremne posle 14 sati, dok sobe poslednjeg dana boravka morate napustiti do 10 sati
ujutru. Potvrdu iz hotela, listić - prijavu boravka, koji dobijate uz pasoš, pri odlasku iz hotela čuvajte, jer Vam mogu tražiti na granici na uvid.

Korisne informacije: www.bulgariaski.com

ŽELIMO VAM SREĆAN PUT!
San Marco travel